De materialen

Om deze sport te beoefenen heb je speciale kunstrolschaatsen nodig. Wanneer je lid wordt, is het de bedoeling dat je deze zo snel mogelijk aanschaft. De rolschaatsen die je hebt geleend, zijn geschikt om te kijken of je de sport leuk vindt. Op een paar goede rolschaatsen zal je veel eerder vorderingen maken. De aanschaf van een paar kunstrolschaatsen is niet goedkoop. We willen je adviseren om, zeker als je net bent begonnen, op zoek te gaan naar een paar tweedehands rolschaatsen. Deze zijn het beste verkrijgbaar via de Facebookpagina “Kunst-rolschaatsNL VerkoopPlaats”. Leden van de verschillende verenigingen in Nederland maken hier actief gebruik van. Ook als je schaatsen zoekt, kun je een bericht plaatsen. De beheerders van de pagina houden in de gaten of de prijs/kwaliteit verhouding klopt.

De maten van rolschaatsschoenen worden op een andere manier aangegeven dan reguliere schoenmaten. De maten worden aangegeven in lengte van de voet (maat 240 is 24 cm). In de sporthal hebben we ook een hulpmiddel om de juiste maat op te meten. Je kan de schaatsen wel iets op de groei kopen (max  0,5-1 cm).

Let erop dat je zogenaamde vrijrijders koopt en geen figuurders of dansschaatsen. Deze heb je pas nodig als je deze disciplines gaat doen. Koop ook geen rolschaatsen bij de reguliere sportwinkel. Deze zijn in het geheel niet geschikt voor de sport.

Vraag zo nodig advies aan de trainster waar je op moet letten als je schaatsen gaat kopen (de ene schoen is de andere niet). Niet iedere schaats is geschikt voor een beginner. Er wordt onderscheid gemaakt in schoenen en onderstellen voor beginners en gevorderden. Laat je ook adviseren over het type wielen wat geschikt is voor de vloer van de sporthal.

Nieuwe schaatsen kun je kopen bij www.skatingoost.com of www.skatersworld.de. Deze laatste is ook vaak aanwezig tijdens de NK Show in januari en tijdens de NK Kunstrijden begin juli.

Verder heb je sportkleding nodig. Je mag trainen in een strakke sportbroek en een aansluitend shirt. Niet te wijde kleding, omdat de trainster goed moet zien of je de bewegingen goed uitvoert.

Trainen in een rolschaatspakje met panty mag natuurlijk altijd. Pakjes worden over het algemeen zelf gemaakt door moeders en oma’s maar worden ook vaak aangeboden via bovenstaande facebookpagina. Daarnaast kun je ook contact opnemen met www.creativefun.nl. Deze winkel zit in Kerkdriel en verkoopt stoffen, panty’s, glittersteentjes en maakt pakjes op bestelling.

Wanneer je gaat trainen in een pakje dan adviseren we je met klem om ook een panty te dragen. Als je komt te vallen zonder panty kun je lelijke brandwonden oplopen door het glijden over de vloer. Panty’s zijn te koop bij Creative Fun. Het gaat dan om de zogenaamde overboot-panty. Ze verkopen ook speciale schoenhoesjes die je panty beschermen tegen het ontstaan van gaatjes door de haakjes aan je schoenen.

Wanneer je gaat beginnen aan wedstrijden dan word je geacht om een kürpakje aan te schaffen of te (laten) maken. Deze pakjes zijn vaak mooi geglitterd en passen bij de kürmuziek.

De vrienden van KRC Rolling