De verschillende klassen en wedstrijden binnen het kunstrolschaatsen

Wanneer je gaat deelnemen aan wedstrijden word je ingedeeld in een wedstrijdklasse. In welke klasse je wordt ingedeeld is afhankelijk van de vaardigheden die je hebt en je leeftijd. Bij iedere klasse horen bepaalde verplichte elementen die je moet beheersen. Per klasse is er ook een maximale leeftijd die bepaald of je tot de A-klasse (of internationale klasse) behoort of de B-klasse (nationale klasse). Leden uit de A-klasse kunnen geselecteerd worden voor deelname aan Nederlands kampioenschappen (vanaf niveau supermini) en internationale wedstrijden. Daarnaast kunnen zij deel uitmaken van de Nederlandse bondsselectie.

Leden uit de B-klasse voldoen niet aan de ( internationale) voorgeschreven  leeftijdseisen per klasse. Voor deze indeling wordt dan puur gekeken naar de vaardigheden per klasse. De B-klasse heeft haar eigen kampioenschap, de zogenaamde NRB cup.

Wanneer je je eerste wedstrijd mag rijden dan zal dat vooral zijn in de klasse rolrinckel (dit is de beginnersklasse. Van hieruit groei je dan door naar pre-pupil, pupil, supermini, mini, espoir, cadet, jeugd, junior en senior. Per klasse is voorgeschreven welke elementen je verplicht moet beheersen en wat er in je kür moet zitten. Iedere klasse is dus weer een stukje moeilijker. Hoe ver je uiteindelijk komt, is afhankelijk van aanleg, talent en doorzettingsvermogen. De klasse indeling voor vrijrijden en roldansen is hetzelfde, alleen de te beheersen vaardigheden zijn verschillend.

Daarnaast heb je bij het vrijrijden vanaf de klasse cadet een korte en een lange kür. Bij het roldansen heb je vanaf de klasse espoirs naast de twee verplichte dansen ook een vrije dans.

Voor de B-klasse in het roldansen mag er gekozen worden of je alleen de verplichte dansen, alleen de vrijde dans of beiden doet. Voor de A-klasse is die vrijheid er niet en zijn beide dansen verplicht.

Voor zowel de A-klasse als de B-klasse geldt dat zij moeten deelnemen aan de twee voorwedstrijden om uiteindelijk geselecteerd te worden voor deelname aan NK of NRB cup. Binnen de vereniging hebben we de regel dat van je verwacht wordt dat je aan alle wedstrijden meedoet waar je voor in aanmerking komt. Alleen ziekte, blessure of een jubileum zijn redenen om niet mee te doen. Ieder jaar is al vroeg bekend wanneer de wedstrijden zijn dus daar kun je dan al lang van te voren rekening mee houden. Het wedstrijdrooster is te vinden op de website onder het kopje “actueel”.

De vrienden van KRC Rolling