Kunstrolschaatsen combineert het fijne gevoel voor ritme en choreografie samen met de precieze kunst van techniek en uithouding. Het kunstrolschaatsen bevat meerdere disciplines. Allereerst is er het solorijden. Tijdens wedstrijden staat de schaats(t)er in deze discipline alleen op de baan. Het solorijden bestaat uit twee onderdelen: figuren en vrijrijden. Bij het figuren moet de schaats(t)er op cirkels rijden en doet daarop enkele voorgeschreven elementen. Bij het vrijrijden moet de schaats(t)er tijdens wedstrijden een kür rijden. Een kür is een programma op muziek, waarin sprongen, pirouetten en passen zijn verwerkt. Bij vrijrijden is uitstraling heel belangrijk. Alle elementen moeten beheerst, met tempo en zelfvertrouwen uitgevoerd worden.

Een tweede discipline is het showrijden. Ook hier gebeurt de voorstelling op muziek, maar is nu in groep. Een belangrijk aspect in deze discipline is het woordje show. Het is belangrijk dat het team de jury en het publiek kan overtuigen van hun ‘verhaal’. Een derde discipline is het precision rijden. Deze discipline gebeurt net als het showrijden in groep. Maar het grote verschil met show is dat de nadruk bij het precision schaatsen ligt op de techniek van de voorgeschreven figuren. Het is bij deze discipline dan ook belangrijk dat de voorgeschreven figuren gelijk gereden worden door het hele team.

Een vierde discipline is paarrijden. In deze discipline rijdt het paar ook een kür. Het paar doet verschillende liften, sprongen, pirouetten en passen tijdens hun programma.

Tot slot is er de discipline roldansen. Bij het roldansen wordt zowel als paar als solo gereden. Belangrijk bij het roldansen zijn de verschillende passen die met een uiterste precisie en volgens een bepaald patroon moeten worden uitgevoerd. Bij het roldansen zijn geen sprongen en liften boven het hoofd toegestaan.

K.R.C. Rolling doet aan solorijden en showrijden.

De vrienden van KRC Rolling