De sportzomer zit erop, maar heeft u er van genoten? Op zich heb ik wel genoten, maar in eerste en tweede instantie niet van de Nederlandse resultaten. Op het EK-voetbal waren we snel klaar waarna de heren multimiljonairs per privéjet naar zonniger oorden vertrokken. In de Tour de France heeft niet één Nederlander een rol van betekenis gespeeld. (Extra afzakker: in plaats van Bradley Wiggings, had natuurlijk zijn superknecht Chris Froome, de Tour de France moeten winnen.)

Gelukkig ging het op de Olympische Spelen een stuk beter met de Nederlandse equipe, met 6 gouden, 6 zilveren en 8 bronzen medailles als resultaat. Deze atleten gaan, na wat rondritten op de “platte kar”, van hun welverdiende rust genieten. Hulde.

Voor andere sporten, zoals het voetbal, is het juist weer gedaan met de rust, en is men al volop in training,  en spelen wedstrijden. Daarbij wordt door sommige clubbestuurders de financiële crisis vergeten. Daarbij moet gedacht worden aan een vorm van mensenhandel die transfer wordt genoemd, waarbij een speler die van club A naar club B gaat, wordt verkocht. De miljoenen vliegen je om de oren, waarbij de voetballer Zlatan Imbrahimovich wel de absolute topper is. Op zijn 31ste nog een transfer maken, van het Italiaanse Inter naar het Franse PSG, voor het luttele transferbedrag van 25 miljoen euro!! met een jaarsalaris van 15 miljoen euro.

Niet alleen de voetbalwereld kan er wat van. De openingsceremonie van de Olympische Spelen was een 3 uur durende, wervelende show met een kostenplaatje van 30 miljoen euro. Het is toch crisis? Toegegeven, de show in Beijing -in 2008- duurde 4 uur,en kostte 1 miljard euro. Dus heeft Engeland wel op de Ponden gelet. Wat zullen de kosten voor de openingsceremonie in 2028, in Amsterdam zijn?

Kennelijk is er nog voldoende geld binnen de sportwereld en mag het allemaal nog steeds ‘wat’ kosten. Dat geldt niet voor alle sporten. Binnen het topsportklimaat in Nederland gaat de bijl er flink in en wordt op veel punten bezuinigd. Toch wordt elke 4 jaar, door de sportkoepel NOC-NSF de prestatielat vrolijk steeds hoger gelegd, en worden er elke 4 jaar meer medailles verwacht. En, zoals gewoon is, gaan na elke Spelen stemmen op om een nieuwe sport toe te voegen. Dit jaar gaan er stemmen op om darten als Olympische sport aan te merken. Darten! Je kan het niet verzinnen, maar het is toch echt waar. Laten we met z’n allen bidden dat het niet gaat gebeuren.

Dan weet ik wel wat beters. Durf te dromen, en zie het voor je. Amsterdam 2028, de openingsceremonie is vrijwel gedaan, en omdat Nederland als gastland fungeert, betreedt de Nederlandse equipe als laatste het nieuw gebouwde Olympisch Stadion. Voorop een 31 jarige KRC-rijdster, die als 2-voudig Olympisch kampioene, de Nederlandse vlag het stadion binnen brengt. In haar kielzog onder andere een tiental kunstrolschaatsers en schaatssters die voor eigen publiek gaan proberen om ook Olympisch goud te veroveren. Tegen die tijd is kunstrolschaatsen dan natuurlijk al lang een “grote” sport, die wordt gesteund door NOC-NSF, en volop media-aandacht heeft. Tijdig heeft het Olympisch Comité in 2016 ingezien dat niet Darten maar kunstrolschaatsen als Olympische sport moest worden toegevoegd.

Toegegeven, het is een droom, maar is het zo’n gekke droom? Als er binnen de sportwereld toch met megalomane fantasiebedragen wordt gewerkt, mogen wij ook fantaseren. Toch? En wat zou het mooi zijn als deze droom ooit uit zou komen.

De schrijver

De vrienden van KRC Rolling