De KRC Mystery SchrijverKunstrolschaatsen?

Gaat dit stuk tekst over kunstrolschaatsen? Jazeker, en als u de moeite neem om verder te lezen zult u begrijpen waarom.

Van huis uit ben ik opgegroeid, en opgevoed met sport. Voetbal, tennis, wielrennen, en in de winter het lange baan schaatsen, alles wat er op de 2 Nederlandse tv zenders werd uitgezonden was verplichte kost voor mijn oude heer. De zondag was helemaal een tv sportdag, eerst het vaderlandse voetbal, daarna de Belgische variant en als toetje zond de Duitse televisie ook nog voetbal uit.

U ziet, kunstrolschaatsen stond niet op het tv menu. Simpelweg, het bestond waarschijnlijk niet, en mocht het al wel hebben bestaan kreeg het geen media-aandacht, wat helaas nog steeds niet is verandert. Het is geen "grote" sport dus heeft Hilversum er geen tijd voor. Toch zou het eens een keer leuk zijn als dat wel een keer zo zou zijn, en de prestaties van de deelnemers wel een keer in het licht gezet worden.

We schrijven zondagmiddag 24 juni 2012 half 4 ’s middags, ik betreed sporthal Galecop in Nieuwegein waar de lokale kunstrolschaatsvereniging KRC Rolling het NK Kunstrolschaatsen organiseert. Na het afrekenen van slechts 4 euro entreekosten kom ik in een volle sporthal, waar meisjes, tieners en jonge vrouwen in hun meest kleurrijke schaatskleding hun kunsten vertonen. Toegejuicht door veelal vaders, moeders en een enkele opa of oma. Supporters van buitenaf zijn niet echt te bekennen, ook bij het grote publiek is de rolschaatssport onbekend, of onbemind.

Het deert de dames niet, ze vertonen hun kunsten met de grootste inspanning, al verraden de gezichten dat niet, allen schaatsen met de vrolijke glimlach om de mond. Bij een enkeling is deze glimlach, na wat buitelingen omgeruild voor de bekende "boer met kiespijn lach" maar ondanks dat zetten ze allemaal door, valpartij of niet. Jong en oud, heel goed, of wat minder, voor de buitenstaander is het net als bij de Olympische Spelen, waar ooit, lang geleden de gedachte was: meedoen is belangrijker dan winnen.

Uiteraard willen alle deelneemsters winnen, immers staat in alle categorieën de Nederlandse titel op het spel, en die wil je, hoe jong of oud dan ook toch wel graag winnen. Meedoen is leuk, maar winnen is toch net iets leuker. Heb ik verstand van kunstrolschaatsen?, nee, maar ik zie wel het plezier van de deelneemsters, en vooral ook van de organiserende vereniging, die de sporthal tot mooie arena had omgetoverd, en een "ik hou van Holland" sfeertje had gecreëerd.

3 dagen lang is KRC Rolling gastvereniging geweest voor deelnemers van 10 verschillende verenigingen, is de rolschaatsbond vertegenwoordigt geweest door julyleden, en heeft de wethouder sportzaken van de gemeente Nieuwegein de prijzen uitgereikt. Zelfs aan de afsluitende ceremonie was gedacht, de allerkleinsten van KRC Rolling voerde een optreden uit, compleet met Delftsblauwe jurkjes en klompjes. KRC Rolling heeft, samen met de deelnemers laten zien dat kunstrolschaatsen wel degelijk een echte topsport is.

De schrijver

De vrienden van KRC Rolling